Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki 100'e yakın işadamının Nijerya ziyareti, 8 milyar dolarlık enerji ve 350 bin adetlik konut projesi yatırımının kapılarını da Türk yatırımcı için açtı.
Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu'ndan (TUSKON) dün yapılan yazı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı ve 100'e yakın işadamı önceki gün Nijerya Federal Cumhuriyeti'ne resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu'nun (TUSKON) işbirliği ile yapılan organizasyona Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Nijerya Yatırım Ajansı Başkanı Mustafa Bello, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral katıldı. Organizasyon çerçevesinde düzenlenen Türkiye–Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu ise 100'e yakın Türk işadamı ile 450 Nijeryalı işadamını bir araya getirdi. Forumda yapılan ikili görüşmelerde 150 milyon nüfuslu Nijerya'da altyapı ve üstyapı yatırımlar ile birlikte sadece enerji alanında 8 milyar dolarlık bir bütçe oluşturulduğu bildirildi. Nijerya'da ayrıca, 350 bin adetlik konut projelerinin de bulunduğu açıklanarak, ülkede gıdadan tekstile, enerjiden elektroniğe tüm alanlarda yatırıma ihtiyaç olduğu kaydedildi.
Enerji yatırımı fırsatı
Türkiye–Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu'nda TUSKON Başkanı Meral, Nijerya'da çok ciddi elektrik enerjisi açığı olduğunu belirterek, "3 bin megavat kurulu güçleri var. Türkiye'nin ise 43 bin oranladığımızda açığın boyutu ortaya çıkıyor. Burada bu doğalgazı elektrik enerjisine çevirecek santrallar kurulması lazım. Kurulu güçlerini 12 bin megavata çıkarmak istiyorlar" diyerek, sözlerine şöyle devam etti: "Nijerya enerji için 8 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. Bunun dışında ülkede 300 bin konut açığı var. Devlet altyapı, enerji ve konuta odaklanmış durumda. Biz bu kadarını tahmin etmiyorduk. Her yerde yoğun bir çalışma var. Burada toplu konut inşaatı ve arazi geliştirme konularında Türk işadamları ile işbirliği istiyorlar. Sadece Nijerya Demiryolları'nın rehabilitasyon projesi için 185 milyon dolar bütçe ayrılmış durumda."
Forumda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Nijerya'nın 41 milyar dolarlık ithalatı olduğunu, Türkiye'nin ise bundan 250 milyon dolarlık bir pay aldığını açıkladı. Büyükekşi, Nijerya'ya ihracatın 2001 yılından bu yana 5 kat arttığını kaydetti. Büyüekşi, Nijeya'nın GSMH'sinin diğer Afrika ülkelerine göre çok yüksek olduğunu belirterek, "ABD toplam petrol ithalatının yüzde 9'unu buradan ithal ediyor. Ve bunu da önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 15'e çıkarmayı planlıyor. Bu da buradaki zenginliğin bir göstergesi" dedi.
Kaynak: Referans Gazetesi - 12.07.2010