Header Pic Header Pic
Header Pic
 
 

e-posta @

English

Header Pic
Header Pic
FTA Filtre Sistemleri                                               Yağ giderlerini azaltır                                                     Makine ömrünü uzatır
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic
VIP SPONSORLAR

kale konveyör- T.ziyaret=3607 - (insaat-yapi.gen.tr)

Göker beton pompası, transmikser - T.ziyaret=2305 - (insaat-yapi.gen.tr)

Aryol prefabrik yapılar - T.ziyaret=2940 - (insaat-yapi.gen.tr)

onart şömine- T.ziyaret=2928 - (insaat-yapi.gen.tr)

Edora döner kapı sistemleri - T.ziyaret=2382 - (insaat-yapi.gen.tr)

Afiyap Cephe Giydirme, Alüminyum Doğrama - T.ziyaret=7679 - (insaat-yapi.gen.tr)

fta yağ yakıt filtre sistemleri - T.ziyaret=1835 - (insaat-yapi.gen.tr)

 ziyaretçi
:
Site Yönetimi

e-posta @

boya
Van'da "Depreme Karşı Yapısal Güçlendirme" Paneli E-posta Yazdır

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof.Dr.Peyami Battal, "Güçlendirme adı altında bazı istismarlar oluyor, binaların boya badanasını yapıp, bir tane duvarı değiştirerek adına 'güçlendirme' diyenler var" dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, "Güçlendirme adı altında bazı istismarlar oluyor, binaların boya badanasını yapıp, bir tane duvarı değiştirerek adına 'güçlendirme' diyenler var" dedi.

YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi ile İnşaat Mühendisleri Van Şubesi tarafından Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda "Depreme Karşı Yapısal Güçlendirme, Bildiklerimiz - Bilmediklerimiz" konulu panel düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan Prof. Dr. Battal, kentte meydana gelen depremlerin ardından üniversite olarak gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Üniversitedeki binalarda hasar tespiti yapılarak güçlendirme çalışmalarına başladıklarını anımsatan Battal, kentteki birçok kurum binasının, ilgili birimlerden rapor beklediği için halen sıkıntı yaşadığını söyledi.

Battal, güçlendirme konusunda yapılması gerekenlerin belli olduğuna değinerek, depremden sonra güçlendirme konusunda ciddi bilgi eksikliği olduğunun saptandığını, bu nedenle de böyle bir panelin düzenlenmesi konusunda karar aldıklarını ifade etti.

Binalardaki güçlendirmenin önemli bir olay olduğunu anlatan Battal, şöyle konuştu:

"Güçlendirme adı altında bazı istismarlar oluyor. Binaların boya badanasını yapıp, bir tane duvarı değiştirerek adına 'güçlendirme' diyenler var. Böyle bir şey olabilir mi- Binanın zemininden tutup, tavanına kadar analizini yaptırmak gerekiyor. Daha sonra bu analizler çerçevesinde bir ekip tarafından binanın mekaniği, statiği ve bütün ayrıntılarıyla değerlendirilmesi ve olası depremlere dayanabilecek, can kaybına neden olmayacak şekilde güçlendirilmesi gerekiyor."

Açış konuşmasının ardından Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Doğangün, "Güçlendirme mi, yıkım mı" konulu sunum yaptı.

Bazı firmaların, güçlendirme yerine depremde hasar gören binanın onarımını yaptırdığına dikkati çeken Doğangün, şunları kaydetti:

"1997 yılında, 'güçlendirmeye ihtiyacı var' diye bir binayı yıksaydık ve yerine yeni bir bina yapsaydık, bugün 2007 yönetmeliğine göre değerlendirecektik ve bina tekrar zayıf çıkacaktı. O zaman da yeniden yıkıp yerine yenisini yapmamız gerekecekti. Dolayısıyla 'performansı yetersiz' diye biz her yapıyı yıkmaya kalkarsak her yönetmelik değişikliğinden sonra tekrar bu yapıyı yıkma durumunda kalabiliriz. Her yönetmelik ile bina yıkmaya kalkarsak ülkenin ekonomisi buna yetmez."

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki ise 1940 yılından itibaren çıkarılan deprem yönetmeliklerinin, o günkü şartlara göre kusurlu olmadığını bildirerek, "Yönetmeliklere uygun yapılmayan yapılarda sorun var. Esas sıkıntı burada. Çünkü binalar yapıldığı tarihteki yönetmeliğe de uygun yapılmamış" diye konuştu.

İlki, 1975 deprem yönetmeliğine uygun yapılmış olan herhangi bir yapının, depremde can kaybına neden olduğunu görmediğine işaret ederek, Van depreminde yıkılmayan binalar için de 'deprem yönetmeliğine uygun yapıldı' denilmeyeceğini söyledi.

Yıkılmayan binaların büyük bölümünün yönetmeliğe uygun olmadığını açıklayan İlki, "Depremde yıkılmayan binalarda bir sürü kusur var. Ama bütün kusurların bir arada toplandığı, bütün eksikliklerin bir arada olduğu yapılar yıkıldı ve can kaybına neden oldu" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA - 06.09.2012



En Son Haberler (Türkiye)
Kentsel Dönüşüm, İzmir'de Masaya Yatırıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından niteliksiz konut stokunu yeniden yapılandırmak i&cce ...
Türk İnşaat Firmaları, Ortadoğu'da En Çok Irak'ta İş Yaptı
Türk firmalarının 1975 yılında ilk kez giriş yaptığı Irak, hem proje bedeli hem de en ço ...
Beton ve Çimento Fiyatında Artış
İnşaat sektörü, son 45 günde beton ve çimento fiyatlarında yüzde 60'a var ...
İstanbul'a Yapılacak 3'üncü Havalimanının İhalesi Başladı
İstanbul'a yapılacak üçüncü hava limanı ihalesi başladı. ...
Spacer Pic
En Son Haberler (Dünya"dan)
ABD'de İşsizlik Oranı Değişmedi
ABD'de Aralık ayında 155 bin kişiye iş istihdamı sağlandı. ...
Rusya Pazarında Sıra Mobilyacılarda, Rutid Aracı Oluyor
Rusya -Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD), Moskova Sanayi ve Ticaret Odası (MTPP) ile işbirliği ...
Irak'ın Yeniden İnşasına TOKİ Modeli
Kuzey Irak Yerel Yönetimi Ticaret ve Sanayi Bakanı Sinan Çelebi, Kuzey Irak'ın yeniden i ...
Singapur'dan dönüşüm için Türkiye'ye 20 milyar dolar
Singapur Devlet Fonu, Türkiye'ye 20 milyar dolar aktarmak için sektördeki Türk ...


HABERLER
DÜNYADAN
Firmalardan Haberler
Header Pic
left unten
2003 -2008 İnşaat Yapı Kataloğu - OMNİ
right unten